Alm. Erzeugnis, Produkt n, Ernte (f), Fr. Produit (m), récolte (f), İng. Product. Ekonomide belirli bir malzeme ve insan hizmeti vererek meydana getirilen kullanılabilir yarı işlenmiş veya tamamlanmış madde. Ürün, yetiştirilen, yapılan ve bir yerden diğer bir yere taşınan şekillendirilmiş ticârî eşyâdır. Zirâî, teknik üretim işlemi sonunda elde edilen bir ürün ayrıca pazarlanmak, kullanılmak üzere ticârî gâyelerle nakledilir. İnsan gücünün bir hizmet olarak belirli işlerde kullanılması da ürün olarak kabul edilebilir. Meclislerin çıkardığı kânunlar, insanların hizmetine sunulan bir nevî üründür. Ürün bir çalışmanın neticesidir. Dolayısıyla bir mal oluş fiyatı vardır. Hava, su, toprak gibi çok bulunan maddeler de bir nevî ürün gibi gözükürse de çoğu zaman parasız olduğu için ekonomik yönden ele alınmaz ve ürün kavramı içinde düşünülmezler.
Ürün normal olarak belli fiyatlarda ekonomik gelir sağlaması için piyasaya sürülür. Ürünün elde edilişi elle veya teknik âletlerle olur. Ürün elde edilirken dört ana faktör göz önünde bulundurulur.
a) İnsan yardımı olmaksızın tabiatta hazır bulunan maddeler,
b) İnsan gayretiyle bir işçilik karşılığı elde edilen maddeler,
c) Yarı mâmul maddelerin daha ileri işlemlere tâbi tutularak yeni maddeler elde edilmesi için lâzım olan yatırım kapitali,
d) Elde edilen ürünün daha verimli usûllerle elde edilmesi için çalışmalar yapılması ve pazarlanmasıdır.
Ürünün elde edilmesinde iş ve sanâyi idârecileri dâima en ucuz ve en çok kâr getirecek istihsâl metodlarını araştırır ve tatbik ederler. Tek tek yapılarak elde edilen bir ürünle serî olarak yapılan aynı ürünün mal oluş fiyatları arasında büyük fark olduğu için iş ve sanâyiciler serî üretim metodlarını tercih ederler.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.