Uyurgezerlik - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Uyumakta olan kişinin yattığı yerden kalkıp, uyku hâli sürerken herhangi bir etkinliği yerine getirmesiyle ortaya çıkan nevrotik davranış.

Uyurgezerlik, rüyaların hareket hâline dönüşmesine bağlı bir bozukluktur. Genellikle çocuklarda ve ergenlik çağındaki gençlerde görülür. Uyurgezerler, derin uyku hâlinden hafif uyku hâline geçerken gördükleri rüyanın etkisi altında kalarak, yattıkları yerden kalkıp yürürler. Hafif va'kalarda hastalar yalnızca uykuda konuşur ve çeşitli el kol hareketlerinde bulunurlar. Ağır va'kalardaysa konuşmanın yanı sıra yataktan kalkıp dolaşabilir, çok uzun mesafelere gidip, gelebilirler. Uyandıklarında hiçbir şey hatırlamadıklarını söylerler. Gözleri genellikle açık olmasına rağmen kör bakışlıdır. Hisleri dış tepkilere kolay yanıt vermez. Bir nöbet sonrasında eve dönüp tekrar yataklarına yatar ve normal uyanma zamanına kadar rahat bir şekilde uyurlar. Bir uyurgezer nöbet sırasında uyandırılacak olursa korkuyla düşebilir. Bu durumda hasta uyandırılmadan sakin emirlerle yatağına götürülmelidir. Bu rahatsızlık yaş ilerledikçe azalır, hatta kaybolur.

Önceki
Önceki Konu:
Uyum (biyoloji)
Sonraki
Sonraki Konu:
Uyuz

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu