Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Türkiye'nin en büyük gölü. Yüz ölçümü 3713 km2 olan gölün doğu yarısı Van, batı yarısı da Bitlis il sınırları içinde kalır. Volkanik bir göldür. Suyu sodalı ve tuzludur. Denizden yüksekliği 1646 m, ölçülebilinmiş derinliği 457 metreyi aşmaktadır. Kaba bir üçgeni andıran gölün doğu yarısı batı yarısına oranla daha sığdır. Gölün en sığ bölümü Van Koyu ile Erciş körfezidir. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır. Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir. Göl üzerinde feribotlarla Tatvan-Van demir yolu bağlantısı sağlanmakta; aynı zamanda bu demiryolu, İstanbul-Tahran demir yolu hatlarını da bağlamaktadır. Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Gölün çevresi karadan 430 km'dir.
Van Gölü'nün batısında Nemrut Dağı, kuzeyinde Süphan Dağı yükselir. Van Gölü 12 000 km2lik bir havzanın sularını toplar. Göle ulaşan başlıca akarsular, Zilan Deresi, Bendimahi çayı, Marmit (Karasu) Çayı ile Hoşap Suyu'dur. Van Gölü'nün dışa akışı yoktur. Gölün suları sodalıdır. Bunun başlıca nedeni göle gelen suların bileşiminde çok miktarda sodyum klorürün olmasıdır. Sodyum karbonat miktarının da çokluğu yüzünden balık sayısı azdır. Akarsu ağızları yakınında inci kefali balığı yaşar. Göl sularının bir kısmı kış aylarında donar.
Van Gölü eski zamanlardan beri ulaşım amacıyla kullanılan bir göldür. Doğal güzellikleri ve çevresinde bulunan tarihi kalıntılarıyla önemli bir turizm yöresidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.