Doğu Anadolu bölgesinin doğu bölümünde yer alan ilimiz. Yüz ölçümü, 19 069 km2, nüfusu 877 524 (2000) kişi, il plâka kodu 65'dir. İlçeleri, Merkez, Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Çatak, Edremit, Ercis, Gevaş, Gürpınar, Muradiye ve Özalp'tir.
Van ili 19 069 km2 yüz ölçümüyle Türkiye topraklarının %2,25'ini oluşturur. Van Gölü ile birlikte ilin gerçek alanı 21 823 km2dir.
İlin Van Gölü kıyısı dışında hemen hemen her yanı dağlarla kaplıdır. Kuzey kesimindeki dağlar Aladağlar ve orta kesimindeki dağlar da Van Doğusu Dağları olarak adlandırılır. Güney kesiminde bulunan dağlar Güneydoğu Toroslara bağlıdır. Bu dağların dorukları yılın büyük bir bölümünde karlarla kaplıdır. İl topraklarında birçok doğal göl vardır. Bunlardan en önemli olanları; Van Gölü ile Erçek Gölü, Süphan ve Kazlı Göl'dür. Türkiye'nin en büyük doğal gölü olan Van Gölü'nün yalnızca doğu kesimi il sınırları içinde yer alır. Başlıca düzlükleri Van Gölü kıyısındadır. Bunlardan en önemlileri, Van, Erciş, Çaldıran, Muradiye ve Hoşap ovaları ile Erçek Düzü'dür.
Van ili Doğu Anadolu bölgesi sert ikliminin etkisi altındadır. Yazları çok sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçer. Van Gölü kıyılarında iklim biraz daha yumuşak olur. İlin doğal bitki örtüsü bozkırdır.
Van'ın ekonomisi ticaret ve hayvancılığa dayanır. İklimin sertliği ve tarıma elverişli alanların sınırlı oluşu, tarımın gelişmesini engellemiştir. Hayvancılık, canlı hayvan ticareti olarak yapıldığından, hayvansal üretim de yok denecek kadar azdır. Tavukçuluk, arıcılık ve tatlı su balıkçılığı yapılır.
Van ilinin sanayisi gelişmemiştir. Başlıca sanayi kuruluşları et kombinasıyla un, süt ürünleri, şeker, yem, deri, ayakkabı, yün ipliği, çimento, tuğla ve kiremit fabrikalarıdır. Ayrıca tereyağı ve peynir üreten işletmeler de vardır.
Zengin bir tarihi olan Van, her yıl birçok turist tarafından gezilir. Özellikle Urartular ve Ermeniler zamanından kalan tarihi kalıntılar ilgi çekicidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.