Güneybatı Pasifik’te yeni Kaledonya’nın 400 km kuzeydoğusunda ve Fiji adalarının 800 km batısında yer alan Yeni Hebrid adlı adalar grubu üzerinde yeni kurulmuş bir devlet. Yeni Hebrid Avustralya’nın Brisbane şehrinin 1920 km kuzeydoğusunda bulunur.
Târihi
Yeni Hebrid takımadaları 1606’da Portekizli bir denizci tarafından keşfedildi. İlk olarak ülkeye yerleşenler Fransız ve Avustralyalı misyonerler oldu. Fransa ve İngiltere 1878’de Yeni Hebrid’i tarafsız bölge îlân etti. 1906’dan îtibâren Fransız-İngiliz ortak yönetimi altına girdi. 30 Temmuz 1980’de bağımsız Vanuatu Cumhûriyeti oldu. 1981 yılında Birleşmiş Milletler Teşkilâtına üyeliğe kabul edildi.
Fizikî Yapı
Takımadalar kuzey-güney istikâmetinde yaklaşık 640 km boyunca uzanır. Vanuatu’yu meydana getiren adaların en büyükleri Banks adaları (Vanua Lava, SantaMaria, Mota ve Mota Lava) ile Espirutu Santo, Malakula, Epi, Efate, Erromango, Pentecote, Aoba, Amrim, Tanave Aneityum’dur. Adalar volkanik ve dağlık bir yapıdadır. En yüksek nokta Espiritu Santo Adasında olup, 1888 m’dir. Hâlâ faal olan üç volkan vardır. Zelzeleler yaygın olarak görülür.
İklim: İklim iki mevsime bölünür. Kasımdan nisana kadar sıcak ve yağışlı, mayıstan ekime kadar soğuk ve kuraktır. Adalara güneydoğu alizeleri eser, yağış miktarı güneydeki adalarda ortalama yılda 2286 mm, kuzeydeki adalarda ise 3937 mm’dir.
Tabiî Kaynaklar: Adalar, çoğunluğu sık ormanlarla kaplıdır. Fakat kurak bölgelerde savana ağaçları bulunur. Adalarda bol miktarda kuş ve böcek bulunmakla birlikte, hayvan sayısı azdır. Yeraltı zenginliği olarak manganez vardır.
Nüfus ve Sosyal Hayat
154.000 nüfuslu Vanuatu halkını esas îtibâriyle Melanezyalılar meydana getirir. Diğer etnik gruplar olarak bir miktar Avrupalı, Çinli, Vietnamlı, Polinezyalı ve Mikronezyalı vardır. Ülkede büyük yerleşim merkezi, 15.100 nüfuslu başşehir Vila olup, Éfaté Adasındadır. Halkın çoğunluğu tarafından Bislama dili konuşulur. Vanuatu Cumhûriyetinde İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki resmî dil vardır. Halkın çoğunluğu İhtiyarlar Meclisince yönetilen kilise sistemine üyedir. Ayrıca başka dînî gruplar olarak Anglikanlar, Katolikler ve Putperestler bulunur. Öğrenim mecburî değildir. Bununla birlikte ilkokul çağındaki çocukların % 85-90’ı ilkokullara devam etmektedir.
Ekonomi
Vanuatu’nun ekonomisi esas îtibâriyle tarıma dayanır. Yetiştirilen belli başlı bitkiler hindistancevizi, kakao ve kahve olup, kurutulmuş hindistancevizi içi ihraç mallarının % 38’ini teşkil eder. Hayvanlardan sığır önemli ölçüde yetiştirilir. Balıkçılık, et, konserve ve turizm gelişmiştir. Ekonomide önemli yer tutan balıkçılık, büyük bir filoya sâhip bir Japon firmasının denetimindedir. Ormanlar önemli bir gelir kaynağı teşkil etmektedir. Vanuatu en çok Avustralya, Belçika, Fransa ve Japonya ile ticâret yapar.
Ulaşım
Ulaşım daha çok deniz yoluyla sağlanır. Vila ve Santo’da büyük limanlar vardır. Vila yakınlarındaki Baner Field ve Santo yakınındaki Pekoa havalimanlarından uluslararası seferler yapılır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.