Kamu hizmetlerinde kullanılmak üzere hükümetin ve yerel yönetimlerin yasalara göre halktan doğrudan doğruya topladığı para. Vergi devletin en önemli gelir kaynağıdır. Birçok ülkede kişisel gelirin vergilendirilebilmesi için belirli bir düzeye ulaşmış olması gereklidir. Bu miktar kişinin ailesinin büyüklüğüne göre değişebilmektedir. Belirlenen miktarların üzerinde kalan gelirlerden vergi alınır.
Vergilemeyle sağlanan gelir, bir grup insandan bir başka gruba gelir olarak verilmek üzere kullanılır. Vergilerin oranları her ülkede farklıdır. Bu farklılığın nedeni, devletin hizmet sağlamadaki payının ülkeden ülkeye değişmesidir. Vergilerden sağladığı gelirin bir bölümünü devlet yaşlılara, hastalara, sakatlara ve işsizlere ya doğrudan verir ya da çeşitli hizmetler biçiminde sunar. Bu ödeme miktarı da ülkeden ülkeye değişir.
Vergiler çok çeşitli kaynaklardan toplanabilir. Örneğin Türkiye'de şirketler Kurumlar Vergisi öder. Vergilendirmenin en yaygın uygulama alanı, Gelir Vergisi'dir. Ayrıca Veraset Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), mal ve hizmetlerden alınan Dolaylı Vergi, Doğrudan Vergi, İşlem Vergisi, Gizli Vergi ve Gümrük Vergisi Türkiye'de kişi ve kurumlardan alınan öteki vergilerdendir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.