Alm. Versailler (Friedens-) Vertrag (m), Fr. Traite (m) de Versailles, İng. Treaty of Versailles. Birinci Dünyâ Savaşını sona erdiren antlaşma. Müttefik devletler Paris Barış Konferansında hazırladıkları antlaşma şartlarını Almanya’ya verdiler. Almanya bu antlaşmaya îtiraz ettiyse de imzâlamak zorunda kaldı. Antlaşma, 18 Ocak 1871’de Alman İmparatorluğunun kuruluşunun îlân edildiği Paris yakınlarındaki Versailles Sarayının Aynalı Salonunda 28 Haziran 1919 târihinde imzâlandı. Alman İmparatorluğunu yıkan ve Avrupa haritasında önemli değişiklikler yapan antlaşma dört yüz kırk maddeden ibâretti. Bu antlaşmanın önemli maddeleri şunlardır:
Almanya sömürgelerinden vazgeçecek ve bu sömürgeler Belçika, İngiltere, Fransa ve Japonya tarafından paylaşılacaktı. Almanya’nın elinde tuttuğu Eupen, Monschau ve MalmedyBelçika’ya; Asace-Lorraine’i Fransa’ya; Saar bölgesi ise Milletler Cemiyeti idâresine bırakılacaktı. Yukarı Silezya’nın bir kısmı Çekoslovakya’ya; Batı Prusya’nın büyük bir kısmı Lehistan’a veriliyordu. Almanya’da mecburî askerlik kaldırılacak, Alman ordusu ancak 100.000 kişi olabilecekti. Her çeşit silâh yapılması yasak olacak, ayrıca donanma müttefik devletlere teslim edilecekti. Deniz Kuvvetlerinde 15.000 asker bulundurabilecekti. Ayrıca çok ağır bir harp tazminâtı ödeyecekti.
Almanya için çok ağır olan Versailles Antlaşmasının bütün hükümleri tam mânâsıyla uygulanmadı. Alman toplumunun hepsinin savaş suçlusu sayılması, ayrıca maddelerin ağır ve halkın gururunu rencide edici olmasından dolayı, Almanya’da milliyetçilik akımları başladı. Hattâ bu antlaşmanın bir neticesi olarak; Alman milletinin Hitler’i iktidara getirdiği ve İkinci Dünyâ Savaşına sebep olduğu umûmî bir kanaattir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.