(1452 Floransa, İtalya – 1519 Cloux, Fransa) İtalyan ressamı, heykeltıraşı, mimar ve mühendisi. Lenardo Da Vinci, yapıtları ve dehasıyla Rönesans hümanizminin simgesi durumuna gelmiştir. En önemli yapıtlarından ikisi olan "Son Akşam Yemeği" ve "Mona Lisa" tabloları Rönesans'ın en tanınmış ve en etkili resimleridir.
Leonardo, Floransalı bir toprak sahibinin, evlilik dışı çocuğudur. Leonardo'nun doğumundan sonra, köylü bir kadın olan annesi, bir sanatçıyla evlenir. Sanatçının kendi çocuğu olmadığından, Leonardo'ya kendi çocuğu gibi bakar. Leonardo o dönemde herkesin aldığı temel bir eğitim alır. Sanata olan yatkınlığı küçük yaşlarda ortaya çıksa da, matematik ve geometriyle 30 yaşlarında tanışır.
Üvey babası bir sanatçı olduğundan, 15 yaşındayken onu, önemli bir sanatçı olan Verrocchio'nun yanına verir. Bu sanatçının yanında, resim, heykel, araç yapımı, teknik ve mekanik sanatlarında çok yönlü bir eğitim alır. Uzun süre bu atölyede çalışır. Kendini ressam olarak kabul ettirmesine rağmen, belli bir süre burada çalışmayı sürdürür. Daha sonra bağımsız olarak çalışmalarına devam eden Leonardo'nun günümüze kadar ulaşan 17 resmi vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: Son Akşam Yemeği, Mona Lisa, Kayalıklar Madonnası, Madonna Litta, Meryem ve Çocuk İsa Azize Anna ile Birlikte, Meryem'e Müjde, St. Jerome.
Leonardo Da Vinci, mekanikle ilgili yaptığı araştırmaları ve çizimleri tuttuğu notlarla belgelemiştir. Çizimleri arasında silâhlar ve mekanik araçlar vardır. Çizim ve not defterlerinin bir kısmı günümüze kadar ulaşmıştır.
Leonardo'nun notlarının en büyük özelliği, yazıyı tersten yazmasıdır. Bu yüzden, Leonardo'nun notlarını okumak için aynaya tutmak ve aynadan okumak gerekir. Leonardo'nun amacı bunları gizli tutmak değildi. Solak olduğu için olsa gerek, kendince böyle bir yazı alışkanlığı geliştirmişti.
Az rastlanan türden resim ve çizimin yanı sıra bilimsel çalışmalarını da sürdüren Leonardo, doğadaki varlıkların nasıl oluştuğunu, hareketlerini, insan bedeninin yapısını, bitkilerin büyümesini, ışığın ve suyun hareketini, kuşların nasıl uçtuğunu inceledi. 1507–1513 yılları arasında İtalya'nın çeşitli kentlerini dolaşan Leonardo 1517'de Fransa kralı I. François'in çağrısı üzerine Amboise'a gitti. Orada kralın baş ressamı, mimarı ve mekanikçisi oldu. Yaşamının son yıllarına kadar Cloux'da, kralın kendisine verdiği şatoda yaşadı. Yaşam boyu sürdürdüğü çalışmalarını ve yazılarını derleyip düzenlemek istediyse de bunu gerçekleştiremeden öldü.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.