Vitiligo - Bilgiler
16/09/2013 5:00
Alm. Vitiligo, Fr.Vitiligo, İng. Vitiligo. Halk arasında ala, baras, ebreş ve albino denilen cilt hastalığı. Derideki pigment (renk) hücrelerinin (melanositlerin) yıkımı ve kaybına bağlı gelişen bir renk bozukluğudur. Derinin rengi gider. Büyük beyaz lekeler olur. Ciddî kozmatik problemlere sebep olabilen beyaz deri lekeleriyle karakterlidir. Beyaz deri hastalıklarından en sık görülenidir. Toplumun % 1 kadarında Vitiligo vardır. En sık 20 yaş civârında görülür. Erkek ve kadında görülme sıklığı aynıdır. Siyah ırkta daha çoktur.

Sebebi kesin olarak bilinmemekle berâber otoimmün, anormal sinir tembihi, melanositlerin kimyevî olarak kendini yakması ve irsî teoriler sebep olarak gösterilmektedir. Bunlardan en bâriz olanı irsî teoridir ki vitiligoluların % 30’unun âilesinde aynı durum vardır.

Vitiligo vak’alarının çoğunda bâzı ilâve hastalıklar bulunur: Trioid bozukluğu, böbrek üstü bezi yetmezliği, şeker hastalığı, halonevüs, permisiyoz anemi gibi.

Vitiligo genellikle iki taraflı ve sıklıkla simetriktir. Keskin kenarlıdır. Bâzan sınırı deriden kabarık ve koyudur. Tipik lekeler, kemik çıkıntıları, vücûdun dışa açılan yerleri (ağız, burun, göz, üreme organları çevresi) ,vücut kıvrımları (kasık ve koltuk altı) ve tazyik altında kalan yerlerdedir. Zamanla açık renklilik yayılır. Ciddî, fizikî ve rûhî stresler lekeleri ortaya çıkarır, büyütür. (Ağır güneş yanığı, cerrâhî müdâhale, gebelik, fenol gibi kimyevî maddeler, iş kaybı gibi.) Kıl follikülleri ve gözdeki pigment hücreleri ise mevcuttur. Ancak lekelerin üstündeki kıllar beyaz olabilir ama genellikle gridir.

Âile hikâyesi ve tipik görünüm teşhis koydurur. Sarışınlarda Wood lâmbası muâyenesi benzer lekelerden ayırır. Biyopsi alınırsa elektron mikroskopisinde pigment hücrelerinin yokluğu görülür. Ayrıca eşlik eden hastalıklar açısından araştırmalar yapılır.

Tedâvi: Repigmentasyon (yeniden renklendirme), Tedâvisi: Vak’aların bir kısmı ağızdan psöralen alıp, 1-2 saat sonra güneş ışığına veya sun’î morötesi ışına tutularak düzelebilir. Bu tedâviyle kıl foliküllerinden yeni pigment meydana gelmektedir.

Depigmentasyon (Renksizleştirme) tedâvisi: Vücûdun yarısından çoğu vitiligolu ise depigmentasyon tedâvisi yapılır. Bunda normal deri sahalarında Hidroginon, Monobenzone Eter Kremi sürerek aradaki pigment hücreleri de harap edilir ve tek bir renk sağlanır.

Bunların dışında kozmetiklerle boyayarak lekeler örtülebilir.

Önceki
Önceki Konu:
Alyuvarlar
Sonraki
Sonraki Konu:
Mustafa Han-ı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: