Alm. Wolfram (n), Fr. Wolfram (m), İng. Wolfram. W sembolüyle gösterilen metalik bir element.
Bulunuşu: Yeryüzünde mineral damarlarında ve nehir sularının getirdiği mâden birikintilerinde bulunur. Kayaçlarda ton başına 1,5 gram nispetinde mevcuttur. En önemli minerali kalsiyum volframat (CaWO4) bileşiminde olan şelit adlı mineraldir. Bundan başka wolframit [(Fe,Mn)WO4], hübnerit (MnWO)3 ve ferberit (FeWO4) mineralleri de vardır. En önemli volfram kaynakları Burma’da bulunur. Üretimin iyi olduğu bir ülke de Portekiz’dir. Bundan başka ABD’nin bâzı bölgelerinde de kıymetli volfram kaynakları mevcuttur. Türkiye’de Uludağ’da da vardır.
Özellikleri: Periyodik tablonun VI B grubunda bulunur. Atom numarası 74, atom ağırlığı 183,92’dir. Erime noktası 3410°C, kaynama noktası 5930°C ve özgül ağırlığı 19,3 g/cm3tür. Elektron düzeni (Xe) 4 f14 5d4 6s2 şeklinde olup, bileşiklerinde +2’den +6 ‘ya kadar değerlikler alabilmektedir.
Volfram parlak, camı çizebilecek kadar sert ve dövülebilir bir metaldir. Hava oksijenine karşı çok dayanıklı olup, kızıl derecede WO3 meydana getirerek yanar. Mineral asitlerinden kolay etkilenmez. Florür asidi ve altın suyu bile çok yavaş etki eder. Alkalihidroksitlerle eritilirse volframat durumuna geçer.
Bileşikleri: En önemli volfram bileşiği Mohs sertliği 9,5 olan Volfram karbürdür. Volfram karbür tek başına veya başka metal karbürleriyle birlikte dökme demirin, testere ve matkapların kesici uçlarının ve zırh delici mermi çekirdeklerinin sertliğini arttırmak maksadıyla kullanılır. Metal benzeri bir yoğunluğu olup, mavimsi açık gri renklidir. 2600°C’de erimeden ayrışır.Çimentolanmış volfram karbür-kobalt malzemelerinin ticârî önemi vardır. Diğer önemli bileşikleri H2WO4 (volframat asidi), WO3, WCI2 WCl4 ve WCl6’dır.
Elde edilişi ve kullanılışı: Volfram minerallerinden soda eritmesiyle önce sodyum volframat yapılır. Elde edilen çözeltinin asitlendirilmesiyle WO3 çökeltisi meydana gelir. Bu da H2 ile 1200°Cdolaylarında indirgenirse saf metalik volfram siyah toz hâlinde ele geçer. Saf metalik volfram Goldschmitt prosesiyle de elde edilir. Bu proseste volframat asidi alüminyum talaşı ile veya mangal kömürüyle elektrik fırınında indirgenerek elementel volfram ele geçer.
Volfram demir, alüminyum gibi metallerle iyi özellikleri hâiz alaşımlar yapar. Volfram çeliği oldukça sert, sağlam, yüksek manyetik özellikli ve kolay paslanmayan bir çeliktir. Volframın alüminyumla olan alaşımı hafif ve sert olduğundan otomobil konstrüksiyonlarında geniş çapta istifâde edilir. Uzay sanâyiinde roket motorlarının bile boğazlarının ve hücum kenarlarının yapımında volframdan faydalanılır.
Volfram erime noktasının çok yüksek olması sebebiyle elektrik ampullerinde ve fırınlarda direnç teli olarak kullanılır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.