Sıcakkanlı hayvanlar, aslında, vücut sıcaklıklarını dar bir aralık içinde sabit tutan canlılardır. Sıcakkanlı hayvanlarda vücut sıcaklığı 35-39°C arasında sabit olarak tutulur. Vücut sıcaklığının sabit tutulması, metabolik yollarda yer alan birçok enzimin düzgün olarak çalışması için gereklidir. Sıcaklık kontrolünde canlının karşısına iki değişim çıkabilir:
1) Vücut sıcaklığının düşmesi.
2) Vücut sıcaklığının yükselmesi.
Bu durumlarda organizma çeşitli tepkiler verir. Öncelikle yükselen sıcaklı kan dolaşımıyla, bedenin yüzeyine yayılmaya çalışılır. Deri üzerinde bulunan ter bezlerinden terlemeyle ısı atılır. Soluk alıp verme artırılır ve sonuçta vücut soğutulur. Tam tersi durumda, yani sıcaklığın düşmesi hâlindeyse, deri üzerindeki kan, vücudun içlerine doğru çekilir ve kıllar kabartılır (bu insanlarda etkili olmamasına rağmen hayvanlarda çok önemlidir). Metabolik olarak bedenin değişik yerlerinde depolana yağlar yakılarak ısı üretimi başlar. Çizgili kaslar kasılıp gevşeyerek ısı üretirler (titreme). Vücut sıcaklığı beyinde bulunan bir merkez tarafından kontrol edilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.