(1953 Cambridge, İngiltere - ) İngiliz matematikçi. Fermat'nın son teoremi olarak bilinen ünlü problemi çözen matematikçi olarak tanınmaktadır. Üniversiteyi Oxford'da okudu, doktorasını Cambridge Üniversitesinde tamamladı. Princeton Üniversitesinde profesör oldu. Fermat problemiyle ilk kez on yaşındayken tanıştı ve hayatını onu çözmeye adadı.
Fermat'ın son teoremi olarak bilinen problem Fermat tarafından Diyofant'ın Arithmetica kitabının içine düşülmüş bir nottu. Bu notta, n en az 3'e eşit herhangi bir tam sayı olmak üzere xn+yn=zn eşitliğini sağlayacak x, y, z tam sayılarının bulunmadığı iddia ediliyordu. Fermat ayrıca bu iddianın çok güzel bir ispatını bulduğunu ama kitabın kenarında bu ispatı sığdıracak yer olmadığını not etmişti. Fermat'ın 1637 yılında ortaya attığı bu iddiayla matematikçiler 300 yıl uğraştıktan sonra ispatının olanaksız olduğuna karar verip bir kenara bıraktılar. 1980 yılında problemin çözümünün Taniyama-Shimura sanrısının çözümüyle eş değer olduğu ispat edildi.
Yedi yıl süreyle Wiles öteki bütün araştırmalarını bir kenara bıraktı ve gizlilik içinde Taniyama-Shimura sanrısını ispat etmek için çalıştı. 1995 yılında çalışmaları resmen yayımlandı ve matematik dünyası tarafından kabul edildi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.