Marmara Bölgesi'nde bulunan Yalova ilinin yüz ölçümü 492 km2dir. 1997 yılına ait genel nüfus sayımında merkez ve köylerle birlikte Yalova'nın toplam nüfusu 168 593 kişi (2000) olarak belirlenmiştir. İlçeleri; Altınova, Çınarcık, Çiftlikköy, Termal ve Armutludur. Yalova ilinin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, güneyinde Bursa ve Gemlik Körfezi, doğusunda Kocaeli bulunmaktadır.
Evliya Çelebi, bu yörenin adının Yalova olmasını, Kara Yalavaçoğlu tarafından fethedilmesine bağlar.
Yalova genel olarak dağlık bir bölgedir. En önemli dağları; Kocaeli Sıradağları ve Samanlı Dağları'dır. Kıyılar çok girintili çıkıntılı değildir. Bitki örtüsü, maki ve ormandır. Yalova'da, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer.
Yalova, bir tatil yöresidir. Şehirde birçok sıcak su kaynağı bulunduğu için kaplıcalar vardır. Turistik tatil yörelerinin başında da, bu kaplıcalardan biri olan ve Yalova'nın 11 km güneybatısında bulunan termal tesis gelir. Sıcak su kaynaklarının bulunduğu ve bu kaynakların tedavi amaçlı kullanıldığı tesis, önemli dinlence merkezlerinden birisidir. Sıcaklığı 57-64°C arasında olan şifalı sular, romatizma, karaciğer, safra kesesi, mide, bağırsak, böbrek hastalıkları için önerilmektedir. M.Ö. 2000'de bir yer sarsıntısı sonucu meydana gelen kaplıcalar; Yunan, Roma ve Bizans Dönemlerinde de tedavi amaçlı kullanılıyordu. Fakat Cumhuriyet Dönemine kadar harap olan bu kaynaklar, Cumhuriyet Döneminde Atatürk'ün emriyle yeniden değerlendirilmeye başlanmıştır.
Uzun süredir bir yerleşim yeri olan Yalova, tam bir tarih ve kültür şehridir. Atatürk'ün, "Yalova benim kentimdir.", "Burası geleceğin su şehri olacaktır." demesi Yalova'nın tanıtımında önemli yer tutar.
Yalova'nın en önemli ticari etkinliklerinden biri çiçekçiliktir. Karanfil, gül, lâle, kasımpatı en çok yetiştirilen çiçeklerdir. Termal'de açelya, kamelya, orkide yetişmektedir. Öteki geçim kaynakları; meyvecilik, zeytincilik, sebzecilik, bağcılıktır. Verimli ve bereketli ovalara sahip Yalova elma, ceviz ve kirazıyla ünlüdür.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.