Sonbaharda yavaş yavaş hissedilen sert rüzgârların yaprakları dallarından kopardığı bilinir. Oysa ki yaprak hücreleri sonbaharın geldiğini hissedercesine gayretli bir çalışma içine girer ve bir takım kimyasal işlemler gerçekleştirerek yaprak könünün zayıflamasına neden olur. Kökü zayıflayan yapraklar da en hafif rüzgârla köküden kopar.
Sonbahar başlangıcında yapraklardaki üreme hormonu düşmeye başlar. Aynı zamanda yaprak sapının dala bağlandığı noktada mantar yatakları oluşturma görevini üstlenen hücreler üremeye başlar. Bu mantarların amacı bağlantı noktasında zayıflık oluşturmaktır. Bu süreci hızlandıracak diğer bir etmen ise "etilen" adı verilen bir tür gazdır. Yaprağın dalla olan bağlantısını zayıflatma işlemini hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Bu yüzden sonbaharda ağaçların yaprakları mucizevi bir hareketliliğe başlayarak dökülür.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.