Mahkemeler, anlaşmazlıkların yasal olarak çözüldüğü yerdir. Hukuk sistemimizde, günlük hayattaki anlaşmazlıkları çözen adli mahkemelerin yanında, devlet yönetimi ile ilgili sorunları çözüme kavuşturmayı amaçlayan yüksek mahkemeler de yer almaktadır. Anayasamıza göre belirlenen yüksek mahkemeler, görevleri ve yetkileri yönünden, günlük yaşamdaki anlaşmazlıkları düzenleyen adliye mahkemelerinden farklılık gösterirler. Anayasada belirtilen Yüksek Mahkemeler ve görevleri şunlardır:
Anayasa Mahkemesi
Yasaların ve yasa gücündeki kararnamelerin anayasaya uygunluğunu denetler. Gerektiğinde, "Yüce Divan" adı altında, Cumhurbaşkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini ve milletvekillerini yargılama yetkisine sahiptir. Anayasaya uymayan siyasi partileri yargılamak ve gerektiğinde bu partilerin kapatılmasına karar vermek, Anayasa Mahkemesinin görevleri arasındadır. Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar kesindir, hiçbir şekilde değiştirilemez.
Yargıtay
Adliye mahkemelerinin verdiği karar ve hükümlerin en son inceleme yeridir.
Danıştay
Yönetimle ilgili uyuşmazlıkları çözümleyen bir yüksek mahkemedir. Mahkeme olmasının yanı sıra devletin en yüksek danışma organıdır.
Askeri Yargıtay
Askeri mahkemelerin verdiği karar ve hükümlerin en son inceleme yeridir.
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi
Asker kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin eylemlerden doğan uyuşmazlıkları inceleyen özel bir mahkemedir.
Uyuşmazlık Mahkemesi
Hangi eylemlerin hangi mahkemelerde görüleceğini belirler. Davanın içeriği ile ilgilenmez. Bir başka deyişle sadece yetkili mahkemeyi belirler. Yargılama yapmaz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.