Yargıtay - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Adliye mahkemeleri tarafından verilen karar ve hükümlerin son inceleme yeri. Yargıtay, adli yargı alanındaki en yüksek mahkemedir. Yargıtay; ceza, hukuk, ticaret ve benzeri davalara bakar. Yargıtayın kuruluş tarihi Tanzimat Dönemine kadar uzanır. 1868 yılında kurulan Divân-ı Ahkâm-ı Adliye, mahkemelerin en üst organıydı. Bu kurum, Cumhuriyet Döneminde 1928 yılında yeniden düzenlenerek çalışmalara yeniden başladı. Yargıtayın görev ve yetkileriyle ilgili en son düzenleme 1983 yılında yapılmıştır.

Yargıtayın temel görevi; adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümleri ilk ve son merci olarak karara bağlamaktır. Yargıtay başkan ve üyeleriyle Yargıtay cumhuriyet başsavcısı ve vekili, özel yasalarında belirtilen kimseler aleyhindeki görevden doğan tazminat davalarına, bunların kişisel suçlarına ait ceza davalarına ve kanunlarda gösterilen başka davalara ilk ve son derece mahkemesi olarak bakmak ve yasalarla verilen öteki işleri yapmakla yükümlüdür. Yargıtay cumhuriyet başsavcısının görevleri; Anayasa Mahkemesinde cumhuriyet savcılığı görevini yapmak, siyasi partilerin tüzük ve programlarını ve kurucularının durumlarının anayasa ve kanun hükümlerine uygunluğunu denetleyerek etkinliklerini izlemek ve siyasi partilerin kapatılmaları hakkında dava açmaktır. Yargıtay; cumhuriyet savcılarının yükselme ve ilerlemelerini, verimli ve düzenli bir biçimde çalışmalarını sağlar ve bu yönde önlemler alır.

Askeri mahkemelerin karar ve hükümleri özel olarak kurulmuş olan Askeri Yargıtay tarafından incelenir. Askeri Yargıtay, askeri mahkemelerce verilen karar ve hükümlerin son incelenme yeridir. Ayrıca asker kişilerin yasayla gösterilen davalarına ilk ve son merci olarak bakar. Askeri Yargıtay üyeleri, Askeri Yargıtay Genel Kurulunun her üyelik için gösterdiği üçer aday arasından cumhurbaşkanınca seçilir. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi asker kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların yargı denetimini yapan ilk ve son mercidir. Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde askeri yargıçların yanı sıra asker olmayan yargıçlar da görev alır. Mahkemenin asker yargıç üyelerini, asker başkan ve üyelerinin göstereceği üçer aday arasından cumhurbaşkanı seçer. Asker olmayan üyelerse Genel Kurmay başkanının üçer adayı arasından yine cumhurbaşkanınca seçilir.

Önceki
Önceki Konu:
Yargı
Sonraki
Sonraki Konu:
Yasama

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: