1932'de Tokat'ın Niksar ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu Niksar'da, liseyi Sivas'ta tamamladı, 1956'da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.1956'da stajyer olarak katıldığı Ankara Barosu'nda 1965-1966'da Genel Sekreterlik, 1972-1974'te Başkanlık yaptı.Türkiye Barolar Birliği'nin kuruluşunda etkin oldu, Türk Hukukçular Birliği'nin Kurucu Genel Başkanlığını yaptı.11 Ocak 1979'da Cumhuriyet Senatosu tarafından Anayasa Mahkemesi asıl üyeliğine seçildi, 2 Mart 1988 tarihinde Başkanvekilliğine, 8 Mayıs 1991'de ilk defa, 25 Mayıs 1995'te ikinci defa Başkanlığa getirildi.1 Ocak 1998 tarihinde emekli olan Özden, 1998 yılında Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanlığına seçildi.Varlık, Türk Dili, Yazko Edebiyat, Kemalist Ülkü dergilerinde yazı ve şiirleri yayınlandı.
ESERLERİ
Şiirleri:Dilek,Taş Ayna,Bir Gün Belki, Atatürk İçin Şiirler, Çağrı Özgürlüğe, Barışa, Mutluluğa, Yüreğim Güneş, Tan Çiçeği.
Özden’in eski partisi, emekliye ayrılan Mustafa Bumin’i siyasete davet etti
Habib Güler
Zaman 05.07.2005
Anayasa Mahkemesi’nin 43. kuruluş yıldönümünde, ‘başörtüsü konusunda Meclis’in düzenleme yapamayacağını’ savunan Mustafa Bumin’e siyasetten davet var.
Yekta Güngör Özden’in kurduğu Cumhuriyetçi Demokrasi Partisi (CDP), Bumin’i saflarında görmek istiyor. Genel Başkan Erdoğan Bakkalbaşı, Bumin’in kendi partilerinde siyaset yapmasından sevinç duyacaklarını söyledi. Bumin’in dürüstlük ve tecrübesine güvendiğini belirten Bakkalbaşı, “Sayın Başkan’ı verdiği kararlardan tanıyorum. Hukuk açısından çok beğendiğim bir arkadaş.” dedi.
Zaman’ın sorularını cevaplayan Erdoğan Bakkalbaşı, çözüm üreten birçok insanın siyasetten korktuğunu savundu. Liderlerin bu insanları keşfetmesi isteyen Bakkalbaşı, CDP’nin bazı emekli askerlere teklif götürdüğünü anlattı. Bakkalbaşı, Yekta Güngör Özden’in politikayı bırakmasını ise şöyle değerlendirdi: “Pırıltılı bir adamdı. Ancak yedi kazığı oturdu.”
Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Yargıtay eski Başsavcısı Vural Savaş ve emekli Tümgeneral Osman Özbek’in birlikte kurduğu CDP, bugüne kadar çeşitli sorunlar yaşadı. Üç kurucunun terk ettiği partinin liderliğini 1980 öncesinde CHP grup başkan vekilliği yapan Erdoğan Bakkalbaşı yürütüyor.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.