Yerleşme - Bilgiler
08/12/2009 20:17
İnsanların yaşadığı ve çeşitli şekillerde yararlandığı alanlara verilen ortak ad. Yerleşme alanları nüfusa bağlı olarak kırsal ve kentsel yerleşme olarak ikiye ayrılır. Ayrıca, ekonomik özellikler ve iş bölümü de bunları birbirinden ayıran etmenlerdir. Kırsal yerleşmeler, köy ve köy altı (mahalle, mezra vb.) yerleşmelerinden oluşur. Köy, nüfusu 2000'den az olan yerleşme birimleridir. Köyler vadi tabanlarında, ova kenarlarında, dağlık alanlarda, deniz ya da göl kenarlarında yer alır. Köylerde halk geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlar. Köylüler elde ettikleri ürünlerin bir bölümünü kendi gereksinimlerini karşılamak için kullanır. Fazlasını da satarak aile ekonomisine katkıda bulunurlar.

Kentsel yerleşmelerde nüfus kırsal yerleşmelere göre daha fazladır. Bu yerleşmelerde çeşitli sanayi kuruluşları, üniversiteler, sanatsal alanlar bulunur. Kentler (beldeler) nüfuslarına göre; küçük kentler, orta büyüklükteki kentler, büyük kentler ve çok büyük kentler olarak gruplandırılır. Küçük ve orta büyüklükteki kentler tarım kentleridir. Büyük ve çok büyük kentler de çeşitli özellikleri olan (sanayi, ticaret, turizm vb.) kentlerdir.

İLGİLİ KONULAR

Kentleşme, Kent, Köy

Önceki
Önceki Konu:
Eğitim Kurumları
Sonraki
Sonraki Konu:
Yeşilırmak

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: