Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'nde yer alan ırmak. Türkiye'de bulunan ve Karadeniz'e dökülen üç uzun ırmaktan biridir. Uzunluğu 519 km'dir.
Yeşilırmak'ın başlangıç kolu Tozanlı Çayı'dır. Tozanlı Çayı, Köse Dağı'nın batı yamaçlarından doğar. Tozanlı Çayı buradan batıya doğru akar. Almus Baraj Gölü'nün ardından Alemdar Boğazı'na girer. Buradan çıkıp Omala Ovası'na girer. Tokat'a yaklaşırken birkaç küçük akarsuyu alır. Bu bölgede Tokat Suyu olarak adlandırılır. Kozova düzlüğüne girdikten sonra Katmerkaya Boğazı'nı aşar. Amasya'da bulunan Çekerek Çayı'nı alır. Burada Yeşilırmak adını alır. Amasya kentinin içinden geçer. Yeşilırmak vadisini izleyerek ilerler. Birçok dere ve çay suyu katıldıktan sonra Taşova'da Kelkit Irmağı'yla birleşir. Bu bölümde kuzeybatıya dönerek ormanlarla kaplı Canik Dağları'nı derin vadilerle yarar. Bu bölümde Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu gibi baraj gölleri vardır. Bu göllerden sonra Çarşamba Ovası'na girer. Burada taşıdığı alüvyonlarla bir delta oluşturur. Bu ovanın kuzeybatı ucundaki Cıva Burnu'nun hemen doğusunda Karadeniz'e dökülür.
Yeşilırmak'ın rejimi düzensizdir. İlkbahar aylarında suları artar, sonbaharda düşer. Sularının arttığı dönemlerde zaman zaman su taşkınlarına neden olur. Son yıllarda sanayi atıklarından dolayı ırmak suyu hızla kirlenmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.