Alm. Bestimmungen, Vorschriften (pl.) (ver-) Ordnung (f), Fr. Réglement (m), İng. Governing statute, instructions, drill book, regulation. Kânun ve tüzüklerin tatbiki için çıkarılan idârî düzenleyici işlem. İdâre, kânun ve tüzüklere göre vazifelerini yapabilmek için, kendi yetki sahalarına âit olmak üzere, gerekli düzenlemeleri yönetmelikler çıkarmak sûretiyle yapabilir. Eski ismi tâlimatnâmedir.
Anayasada; Bakanlıkların ve kamu tüzel kişilerin kendi görev alanlarını ilgilendiren kânunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyle, yönetmelikler çıkarabilirler ve bu yönetmeliklerin Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecekleri belirtilmektedir (mad. 124). Anayasanın bu hükmü doğrultusunda çıkarılan yönetmeliklere “Uygulama Yönetmeliği” denir. Bunun dışında, idârenin faaliyetlerini düzenleyen, bâzı hallerde yalnız kendi mensuplarını ilgilendiren yönetmelikler de vardır. Bunlara “Âdi Yönetmelik” denir. “Uygulama Yönetmelikleri”nin Resmî Gazete’de yayınlanması gerekir. Fakat, “Âdi Yönetmelik”lerden vatandaşları ilgilendirenlerin yayınlanması, diğerlerinin de alâkalı kişilere duyurulması yeterlidir.
Yönetmelikler, kânun ve tüzüklere aykırı olamayacağı gibi, diğer üst hukuk prensiplerine de aykırı olamazlar. Kânuna ve tüzüğe aykırı olan yönetmeliklere karşı Danıştayda iptal dâvâsı açılabilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.