Anadolu topraklarının ortasında yer alan il. Yozgat ilinde nüfus artışı oldukça düşüktür. Ekonomik olanaklarının kısıtlı oluşundan dolayı göçlerin yoğun olması bunun en önemli nedenlerinden biridir. Yüz ölçümü 14 123 km2, nüfusu 682 919 kişi (2000), il plâka kodu 66'dır. İlçeleri; Merkez, Akdağ madeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Sorgun, Şefaatli, Yenifakılı ve Yerköy'dür.
Anadolu topraklarının orta kesiminde bulunan yaylaların bir bölümü bu il sınırları içindedir. Yozgat il sınırları içinde bulunan bu yaylalara Bozok Yaylaları denir. Bozok Yaylası'nda bulunan vadiler, ilin en önemli tarım alanlarıdır. Yaylanın yüksek kesimleri hayvancılık açısından önem taşır. Yozgat ili, batı kesimi dışında dağlarla çevrilidir. En önemli dağları, Akdağ, Sırıklıdağ ve Deveci Dağı'dır. Yozgat ilinde bulunan akarsular Çekerek Çayı ve Delice Irmağı tarafından toplanır. Çekerek Çayı il sınırları dışında Yeşilırmak'a, Delice Irmağı'ysa il sınırları dışında Kızılırmak'a katılır.
Yozgat ilinde kara iklimi görülür. Kışlar, uzun, soğuk ve kar yağışlı geçer. Yazlar da kısa, sıcak ve kurak geçer. Doğal bitki örtüsü bozkırdır. Çok az bir alan kaplayan ormanlık alanları Akdağ ile Yozgat Çamlığı'dır. Yozgat Çamlığı, Türkiye'nin ilk ulusal parkıdır.
Yozgat ilinin ekonomisi tarıma dayalıdır. Yetiştirilen en önemli ürünler, buğday, şeker pancarı, arpa, baklagiller, yem bitkileri, kavun, karpuz, patates, soğan, nohut, çavdar, üzüm, domates, ayçiçeği, elma ve lâhanadır. Hayvancılık ekonomide önemli bir yer tutar. En çok koyun, sığır, kıl keçisi, ve Ankara keçisi yetiştirilir. Hayvancılıktan elde edilen başlıca ürünler, et, deri, yün ve tiftiktir. Sanayisi çok fazla gelişmemiştir. Sanayi alanında bulunan başlıca kuruluşlar, bira, un, bitkisel yağ, yem, deri, çivi, çimento, prefabrik konut ve tuğla fabrikalarıdır. Yer altı kaynakları açısından zengin bir ildir. en önemli yer altı kaynakları, demir, flüorit, grafit ve mermer yataklarıdır. Ayrıca ilde şifalı maden suyu kaynakları da vardır.
Çeşitli kentleri birbirine bağlayan kara ve demir yolu kavşağında bulunması açısından önemli bir konuma sahiptir. Yozgat ilinin tarihi Erken Tunç Çağına kadar dayanır. Özellikle 11. yüzyıldan sonra önemli bir yerleşim alanı olmuştur. Oğuz boylarından biri olan Bozoklar da bu bölgeye yerleşmiştir. Bu nedenle Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar bu bölge Bozok olarak adlandırılırdı. Cumhuriyetin ilânından sonra 1927 yılında adı Yozgat olarak değiştirilmiştir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.