Ülkenin kıtalararası uzun adı:Hellenik Cumhuriyeti
Ülkenin kıtalararası kısa adı:Yunanistan
Ülkenin yerel uzun adı:Elliniki Dhinokratia
Ülkenin yerel kısa ismi:Ellas or Ellada
Ülkenin resmi adı:The Kingdom of Greece (Yunan Krallığı)
Ülkenin resmi başkenti:Atina
Ülkenin resmi para birimi:Avrupa Biriliği üyesi olduğundan EURO
Ülkenin resmi dili:Yunanca
Bir Avrupa ülkesi olan Yunanistan,balkan yarımadasının ucunda 39° kuzey,22° Doğu enlemlerinde yer alır.Ülkenin doğal sınırları;kuzeyde Arnavutluk,Makedonya ve Bulgaristan,kuzeydoğuda Türkiye,doğuda Ege denizi,güney ve batıda Akdeniz yer alır.Yunanistan'ın resmi başkenti Atina'dır.Devletin resmi dili Yunanca'dır.Yunanistan'ın nüfusu 2001 sayımlarına göre 10.939.771'dur.Ülkenin yüzölçümü ise 131.944 kilometrekaredir.Yunanistan,çok sayıda yarımada ve adalardan oluşur.Adalar Ege denizi içinde yer alan ve sayıları 1400'ü aşan bu adalar ülke yüzölçümünün %20 sini oluşturur.Ülke kıyıları çok girintili çıkıntılı olduğundan kıyı uzunluğu oldukça fazladır.Yunanistan'ın en yüksek noktası Olimpos dağıdır.Ülke çok karışık ve yüksek bir toprak parçası üzerine kurulmuştur.Yunanistan'da yaygın din;Yunan Ortodoks Kilisesi'dir.Ülke Cumhuriyet ile yönetilir,Yunanistan Cumhuriyet rejimine 10 Ekim 1993'de askeri yönetimin ardından yeniden yönetime geçmiştir.Ülkenin en önemli şehirleri: Selanik, Patros, Pire, Girit'teki Kandiye,Larissa,Golas'dır. Yunannistan'ın şu anki cumhurbaşkanı;Konstandinos STEPHANOPOULOS(10 Mart 1995'ten beri),başbakanı ise;Konstandinos SİMİTRİS (19 Haziran 1996)'dır.
Yunanistan Avrupa ülkeleri arasında en az gelişmiş olanlarındandır.Sanayisi kısmen gelişmiştir. Avrupa Birliği üyesi olduğundan diğer Avrupa ülkeleri tarafından desteklenmektedir bu da ülke ekonomisini canlandırmaktadır. Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkileri zayıftır.Bunun birçok nedeni vardır ve tarihsel süreç içerisinde ele alınabilir ancak.Yunanistan Türkiye'nin en fazla soruna sahip olan komşularındandır.
Bu sorunlar kısaca:
Batı Trakya'daki Türklerin durumu.
Ege Denizindeki adaların durumu,
Kıbrıs'taki Rum sorunu,ve Ege denizindeki kıta sahanlığı sorunu bugün bile halledilemeyen ve hala güncelliğini koruyan konular arasındadır.
1981 yılında AET'ye giren Yunanistan hem gelişmekte olan bir ülkenin,hem de Avrupa'nın kıyısında kalmış bir bölgenin özelliklerini taşır.ayrıca değişim içinde olan ve iktisadi kalkınmanın birçok belirtisini gösteren bir devlet olarak ortaya çıkar.AET içinde Yunanistan yoksul bir ülkedir.Kişi basına düşen GSMH'si Fransa'nın üçte birinden daha azdır.Geri kalmış ülkelerde sıklıkla görüldüğü gibi,tarım sektörü faal nüfusun önemli bir kısmını teşkil eder.
Yunanistan coğrafi özelliklerinden çok tarihiyle daha önemli konumda olan bir ülkedir.Ülkenin tarihi Roma imparatorluğu,Bizans imparatorluğu gibi dünya tarihinde önemli yer tutan medeniyetlere dayanır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.