Yunus Nadi Abalıoğlu - Bilgiler
08/12/2009 20:18
1880'de Fethiye'de doğan Yunus Nadi, Rodos adasındaki Süleymaniye Medresesi'nde ve Galatasaray Lisesi'nde okuduktan sonra hukuk öğrenimi gördü. Gazetecilik ve yazarlık hayatına Baba Tahir'in çıkardığı Malumat gazetesinde başladı. 1901' de yönetim karşıtı gizli bir derneğe katılmak suçundan üç yıl hapse mahkum oldu ve Midilli Kalesi'ne gönderildi.

Meşrutiyet'in ilan edilmesi üzerine İstanbul' a dönerek İkdam ve Tasvir-i Efkar gazetelerinde yurt sorunlarım işleyen yazılarıyla dikkat çekti. 1910'da Selanik'te çıkan İttihat ve Terakki'nin yayın organı Rumeli gazetesinde başyazarlık yaptı ve ertesi yıl Mebusan Meclisi'ne Aydın milletvekili olarak katıldı.

1918' de kurduğu Yeni Gün gazetesinde işgal devletlerine karşı yazdığı yazılardan dolayı tutuklanacağını anlayınca 1920' de Ankara'ya kaçtı ve gazetesini Anadolu'da Yeni Gün adıyla orada çıkarmaya devam etti. Aynı yıl Muğla milletvekili olan Yunus Nadi, Cumhuriyetin kurulduğunu bildiren kanun maddesini Meclis'te okumuştu. 7 Mayıs 1924'te İstanbul'da kurduğu Cumhuriyet gazetesinde ölümüne kadar başyazarlık yaptı.

1946'dan bugüne, anısını yaşatmak için, çeşitli dallarda Yunus Nadi Armağan Yarışması düzenlenmektedir.

Cumhuriyet ve Yeni Gün gazetelerinin kurucusu, Muğla milletvekili, yazar Yunus Nadi Abalıoğlu, tedavi için gittiği Cenevre' de 28 Haziran 1945'de öldü. Cenazesi İstanbul' a getirilerek Edirnekapı Şehitliği'ne gömüldü.

Gazeteci Nadir Nadi ile Gazeteci Doğan Nadi'nin ve Leyla Uşaklıgil'in babasıdır.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

Gazeteci Yunus Nadi Abalıoğlu 1880 yılında Fethiye'de doğdu. Abalızade Hacı Halil Efendi'nin oğlu olan Yunus Nadi, ilköğrenimini Fethiye'de yaptı. Rodos adasında Süleymaniye Medresesinde, İstanbul'da Galatasaray Sultaniyesinde okudu. Sonra Hukuk Mektebine devam etti.

1900'da Malümat gazetesinde çalışmaya başladı. 1910'da İttihat ve Terakki Cemiyetinin çıkardığı Rumeli Gazetesi'nin başyazarı oldu. 1911'de Meclisi Mebusan'a Aydın milletvekili olarak katıldı. 1918'de İstanbul'da Yenigün gazetesini kurdu. 1920'de Muğla Milletvekili olarak TBMM'ne girdi. 1924'te İstanbul'da Cumhuriyet Gazetesi'ni kurdu ve ölümüne kadar başyazarlığını yaptı. TBMM'nin 6. dönemine kadar Muğla Milletvekilliğini yapan Abalıoğlu, 28 Mart 1945'te tedavi için gittiği Cenevre'de öldü.

Önceki
Önceki Konu:
Zübeyde Balaban

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: