Devletin, toplumun gereksinimlerini karşılamak için gösterdiği etkinlikler bütünü. Yasama ve yargı görevlerinin dışındaki tüm hizmetler yürütme gücünün kapsamındadır. Bu nedenle devletin yürütme görevinin alanı çok geniştir. Örneğin; yürütme görevi, bir devlet memurunun emekli olması, bir ilçeye kaymakam atanması gibi bireysel nitelikte olabileceği gibi bazen de yasaları çiğneyenlerin yakalanması ya da bir köye yol yapılması gibi değişik hizmetler şeklinde görülebilir. Anayasamıza göre yürütme görevi, cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, anayasaya ve yasalara uygun olarak yürütülür. Cumhurbaşkanı, yürütme işleminin başkanıdır ve TBMM tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı 7 yıl için seçilir. Bir kimse ikinci kez cumhurbaşkanı seçilemez. Cumhurbaşkanı, devletin en önde gelen kişisidir. Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk ulusunun birliğini simgeler. Cumhurbaşkanının görevleri arasında; Anayasa'nın uygulanmasını ve devlet organlarının çalışmasını gözetmek, yabancı devletlere temsilci göndermek, yabancı temsilcileri kabul etmek, başbakanı atamak gibi görevler sayılabilir.
Yürütmeyi esas olarak elinde tutan cumhuriyet organı Bakanlar Kuruludur. Çünkü, anayasamıza göre cumhurbaşkanının göreviyle ilgili yaptığı işlemlerden dolayı herhangi bir sorumluluğu yoktur. Oysa, Bakanlar Kurulunun yasama organına karşı siyasi sorumluluğu vardır. Bakanlar Kurulunun öteki bir adı da "hükümet"tir. Her ikisi de kullanılır. Bakanlar Kurulu, bir başbakan ve bakanlardan oluşur. Başbakan, cumhurbaşkanı tarafından TBMM üyeleri arasından atanır. Bakanların seçimi başbakana aittir. Bakanlar Kurulu, ülkenin iç ve dış siyasetini saptar ve uygular.
İLGİLİ KONULAR
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Devlet Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Yasama, Yargı
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.