İskeçe'den Bursa'ya göç etmiş bir ailenin oğlu olarak 1951 yılındaBursa'da doğdu. Amatör bir kemancı olan annesi 5 yaşlarından itibaren her türlü müzikli oyuncaktan rahatça melodi, darbuka, tef gibi vurmalı çalgılardan çok zor ritmleri kolayca çıkartabilen oğlunun yeteneğini ilk keşfeden kişi oldu. Hatta İstanbul'a gittiklerinde halasının komşularının evindeki piyanoda tek parmakla melodi çalması üzerine komşuların: "acaba dahi çocuk mu?" gibi tanımlamalarından sonra 6 yaşındaki Yusuf Eker, klasik piyano eğitimi almaya başladı.
5 yıl süreyle İsviçreli öğretmeni Füruzan Akön'den, yatılı okula İstanbul'a gittiği ortaokul yıllarında ise bir yıl süreyle Rana Erksan'dan piyano ve solfej eğitimi aldı. Galatasaray Lisesi'nde okuduğu yıllarda Serdar Öztürk yönetimindeki 50 kişilik polifonik koroya piyano ile eşlik etti.
İlerleyen yıllarda pop müziğe ağırlık verdi ve 1968-1976 yılları arasında, aralarında İlhan İrem 'in de bulunduğu "Meltemler" adlı grubuyla çeşitli gece klüplerinde piyano ve klavye çalarak profesyonelliğine adım attı. İçindeki en büyük tutku olan "jazz" daha sonraki yıllarda onun vazgeçilmez bir parçası oldu.
6 yıl süreyle Uludağ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde caz tarihi dersleri veren Yusuf Eker, 15 ay önce başlattığı "Jazz Türküleri" adlı projeyle konserler vermektedir. Eker Müzik'in de sahibi olan Yusuf Eker, kurmuş olduğu "Mecazi" ile turnelerine devam ediyor.
- - - - - - - -
1977'de süt işine giren Altan ve Yusuf Eker'in kurduğu Eker Süt Ürünleri Gıda Sanayi A.Ş., Altan Eker'in ölümünden sonra çocukları Nevra ve Ahmet Eker'in de devreye girmesiyle daha modern ve pazarlama odaklı bir gıda şirketine dönüştü.
CAZ GRUBU VAR:
Şirketin kurucularından Yusuf Eker, 6 yaşından itibaren 5 yıl süre ile klasik müzik eğitimi almış kendi orkestrası ile Bursa'da profesyonel müzik çalışmaları yapan bir sanatçı. Halen 'Mecazi' adlı grubuyla popüler Türk ezgilerini caz sitilinde seslendiren Yusuf Eker'in yeğeni ve Eker Süt Ürünleri Gıda Sanayi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Nevra Eker şöyle başlıyor anlatmaya: 'Süt işine girme fikri amcam Yusuf Eker'e aitmiş. Ayrana odaklanma fikri de öyle. Dedem ve ailesi 1960'ta İskeçe'den Bursa'ya göç etmişler ve dedem Bursa'da tütün tüccarlığı yapmış. Babam inşaat müteahhitliği yaparken de amcamın önerisiyle 1977'de süt sektörüne girmişler. İlk başta Filiz Ayran markasıyla çıkmışlar. 'Ya başarısız olursak' diye aile ismini koymaktan korkmuşlar.'
- - - - - - - -
Üç günde Antalya'daki 30 otele piyano sattı
BURSA'daki Eker Süt Ürünleri'nin kurucusu ve caz sanatçısı Yusuf Eker, 18-21 Ocak 2006 tarihlerinde Antalya'da yapılan Otel Ekipmanları Fuarı'na piyano standıyla katıldı. Eker Müzik Aletleri firmasının da sahibi olan Yusuf Eker, müzik uğruna sanayiciliği bıraktığını belirterek, "4 günlük fuar süresince, distribütörlüğünü yaptığım Shönberg marka piyanoları, piyanist Lilia Şartova ile birlikte tanıttım. Hedefim özellikle otellerde piyano ile yapılan müzik etkinliklerini artırmak. Fuarda 30 otelden piyano siparişi almayı başardık" dedi. Türkiye'de müzik anlayışının değişmeye başladığını ve sanatsal etkinliklerin önem kazandığını söyleyen Yusuf Eker, 'Her Eve Bir Piyano' kampanyası başlattıklarını bu kampanya çerçevesinde ayda 360 YTL taksitle piyano satışı yaptıklarını anlattı. (31 Ocak 2006 Hürriyet Gazetesi)
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.