Terör örgütü PKK'daki Kürt-Zaza kavgası iyice kızıştı. Zaza oldukları için kilit görevlerden alınan onlarca terörist idam edildi. Kavga, sanal ortama da sıçradı. Önemli görevlerden alınan Zazaların yerine Ermeni ve Alevi asıllı teröristler getirildi.
Çözülme süreci devam eden terör örgütü PKK'daki kriz ve çatlaklar her geçen gün derinleşiyor. Son operasyonlarda ağır darbe alan örgüt kendi içinde de ciddi sorunlar yaşıyor. Bu çerçevede, PKK'da eskiden beri devam eden; ancak son dönemlerde iyice gün yüzüne çıkan "Kürt-Zaza kavgası" giderek derinleşiyor. Kürt olduklarını söyleyen bazı teröristlerin Zaza kökenlileri dışlamaya başladığı ve Zazaların kilit noktalara gelmelerini engellediği vurgulanıyor. Emniyet ve istihbarat kaynaklarına göre hâlihazırda terör örgütü içinde bulunan Zazaların sayısı 250 ila 300 arasında. PKK'daki Zazalarda huzursuzluğun arttığı ve bazıları hakkında idam kararı çıkarıldığı belirtiliyor.
PKK'daki Kürt-Zaza kavgası sadece dağ ile sınırlı kalmadı; çatışma şehirdeki taraflara da yansımış durumda. Güvenlik güçleri internet üzerinden de sürdürülen kavganın sanal ortam dışına taşınması ihtimali üzerinde duruyor. Tartışmalar, Zazaların Kürt olmadığı yönündeki sataşmalarla başlayınca karşı taraf "Zazalar Kürdistan için bedel ödüyor." çıkışını yaptı. Zaza grubuna karşılık, "Kürdistan Kürtlerindir, kaypak Zazalarla mücadele olmaz" diyen Kürtçüler arasında devam eden mücadelenin dozu her geçen gün artıyor.
ZAZA ALİ'NİN YERİNE ERMENİ ELEBAŞI
Terör örgütündeki Kürt-Zaza çatlağı en belirgin şekilde yaklaşık bir yıl önce ortaya çıktı. 2007'de yapılan PKK yönetimi sözde seçimlerinde Halkın Savunma Güçleri (HPG) komutanlığı için yapılan oylamayı yüzde 90'la kazanan Zaza kökenli Dr. Ali kod adlı Yusuf Turhallı'ya "Sen Zazasın, bu göreve gelemezsin" denilerek komutanlık verilmediği aktarılıyor. Turhallı'nın yerine Suriyeli Ermeni asıllı Dr. Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin getirildi.
Oyların yüzde 10'unu almasına rağmen Fehman Hüseyin'in "derin PKK" tarafından HPG komutanı olarak atanması, örgütteki Zazaları huzursuz etti. Alınan bilgilere göre bu duruma itiraz eden 50 kadar Zaza kökenli terörist, değişik zamanlarda öldürüldü. Bazı kritik görevlerde bulunan Zazaların da tasfiye edilerek operasyon bölgelerine gönderildiği belirtiliyor. Dr. Ali'nin de seçimden sonra bir süreliğine 'cezaevine' atıldığı, ardından da operasyon bölgesine gönderildiği vurgulanıyor. Seçim kriziyle görevinden alınan Zazaların yerine ise Suriyeli Ermeni asıllı Kürtler ve Ermeni kökenli Aleviler getirildi.
Zaza olduğu için dışlanan Dr. Ali kod adlı Yusuf Turhallı, Bingöl doğumlu. PKK içinde bazı önemli görevlerde bulundu. Terör örgütünün Şırnak, Siirt, Bingöl, Muş kırsalı sorumluluğunu yaptı.
Turhallı'nın adı 13 askerin şehit edildiği Dağlıca baskınını organize eden terörist grubun içinde de geçiyor. Terörist Dr. Ali'nin son olarak Zap bölgesinde görev aldığı belirtiliyor.
İLK BÜYÜK ÇATLAK
PKK'da Kürt-Zaza çatışması devam ederken örgütteki Zazalar can güvenliklerinin olmadığını belirtiyorlar. Bingöl, Tunceli ve Diyarbakırlı Zazalar aslında başından beri PKK için 'sorun' oldu. PKK'da Zaza krizi şu anki kadar olmasa da ilk olarak Çürükkaya ailesi ile başladı. Bingöllü Selim Çürükkaya, Dr. Süleyman kod adlı Sait Çürükkaya, Aysel Çürükkaya ve Ömer Çürükkaya Zaza oldukları için örgütten sürekli dışlandılar. PKK'dan ayrılarak "Apo'nun Ayetleri" isimli kitabı yazarak terör örgütünü sert şekilde eleştiren Selim Çürükkaya'dan sonra Aysel ve Sait Çürükkaya örgütten uzaklaştı.
Terör örgütünün Tunceli sorumluluğunu yapan Ömer Çürükkaya ise 1987'de bir operasyon sırasında öldürüldü. 1991'de Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisiyken PKK'ya katılan Sait Çürükkaya, 1993'te örgütün Diyarbakır (Amed) sorumlusu oldu. Ancak teröristbaşı Öcalan'ın yakalanmasından sonra örgütün politikalarını eleştirdi. Bunun üzerine başını Sait Çürükkaya ile Zeki Öztürk'ün çektiği 100 kadar Zaza grubu örgütten kaçmayı başardı. Bunların bir kısmı Ermenistan, bir kısmı da Suriye üzerinden Avrupa ülkelerine geçti. PKK'nın haklarında ölüm kararı çıkarttığı bu kişilerin önemli bir kısmı halen Almanya'da yaşıyor.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.