Yüzey aktif maddeler nelerdir? - Bilgiler
Suda veya sulu bir çözeltide çözündüğünde yüzey gerilimini etkileyen (çoğunlukla azaltan) kimyasal bileşiklerdir. Yüzey aktif maddelerin ingilizce karşılığı surface active agent dır. "Tensid" olarak da bilinen yüzey aktif maddeler, su tarafından itilen (hidrofob) ve su tarafından çekilen (hidrofil) olmak üzere iki grup molekülden meydana gelir. Yüzey aktif maddeler dört gruba ayrılır. Bunlar;

Anyonik Aktif Maddeler: Çamaşır-bulaşık deterjanları, halı yıkama şampuanı vs. gibi sentetik temizlik maddelerinde kullanılır. Etkisi ve çözünürlüğü sıcaklıkla artar. Bu yüzden hafif kirleri çıkarıcı özelliğinden dolayı güvenlidir. Örneğin; Sabun.

Katyonik Aktif Maddeler: Kir çıkarma özelliği zayıf olan katyonikler aynı zamanda pahalıdır. Birbirini nötralize edeceğinden anyoniklerle birlikte kullanılmaz. Daha çok yıkama sonrası işlemlerine uygun olan katyonikler genellikle çamaşır yumuşatıcı ve çamaşır suyu gibi dezenfektanlarda kullanılır. Antiseptik özelliğinden dolayı katyonikle temizlenen sert zeminler daha geç toz tutar.

Non-İyon Aktif Maddeler: Anyonik ve katyoniklere oranla daha pahalı olan non-iyonik yüzey aktifler, güçlü kir çıkarma özelliğine sahiptir. Non-iyoniklerin su sertliğinden ve düşük sıcaklıktan etkilenmemesi, yağ bazlı kirleri en iyi şekilde çıkarması ve sentetikler için uygun olması diğer önemli özellikleridir. Hem anyonik, hem katyonik ile birlikte bulunabilir.

Amfoterik Aktif Maddeler: Amfoterik maddelerin yapısı oldukça karışıktır ve en az kullanılan yüzey aktif maddedir. Temizleme gücü yüksek ve cilde zararsızdır. Daha çok kozmetik sanayisinde kullanılmaktadır.

Yapılan Yorumlar

Adsız
Adsız 05 Şubat 2018

Çok teşekkür ederim. Bilgileriniz çok yardımcı oldu.

ayşe kaya
ayşe kaya24 Şubat 2018

çok teşekür edrim bulamamıştım sizin sayenizde buldum

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu