1956 yılında Kayseri'ye bağlı Pınarbaşı ilçesinin Büyük Potuklu köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okuduktan sonra Mimar Sinan İlköğretmen Okulu'ndan mezun oldu (1974).
Urfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Gülaçan Köyü'nde kısa süren ilkokul öğretmenliğinden sonra kayıt olduğu Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1980'de bitirdi. Aynı yıl Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'ndan da mezun oldu.
Çorum'un Osmancık ilçesinde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1983'te Hacettepe Üniversitesi'nde Türkçe okutmanlığına başladı. 1985'de Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesi'ne Yardımcı Doçent olarak atandı. Bu fakültede Dekan Yardımcılığı ve Türk dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı vazifelerinde bulundu.
1998'de öğretim üyesi olarak geçtiği Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümündeki vazifesinden istifa ederek ayrıldı (1999). Kazakistan'ın Türkistan şehrinde bulunan Hoca Ahmet Yesevi Uluslar arası Türk-Kazak Üniversitesi'nde bir yıl öğretim üyesi olarak vazife yaptı. Halen Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Yüksek lisansını ve doktorasını gazi Üniversitesi'nde yaptı. Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı'ndaki çalışmaları ve çocuk edebiyatı sahasında hazırladığı doktora teziyle dikkatleri çekti.
Pek çok sanat, edebiyat, kültür dergisinin yayınlanmasında kurucu, idareci, yayın kurulu üyesi, yayın yönetmeni, editör ve teknik sorumlu olarak vazife yaptı (Yeni Divan, İlim Teknik Kültür ve İnceleme, Sosyal Bilimlerde Araştırma, Gök, Duygu, Kastamonu Eğitim, Yeni Kervan, Redif/Kastamonu, İLESAM Haber Bülteni, Kümbet, Osmancık, Kıvılcım, Redif/Bolu, Bolu Eğitim).
Pek çok vakıf ve derneğin kuruluşunu gerçekleştirdi. Vakıf ve dernek çalışmalarında aktif olarak vazife yaptı. Halen Çocuk Edebiyatçıları Birliği'nin Genel Başkanı ve Koyunbaba Vakfı'nın yönetim kurulu üyesidir. Türk Dünyası Çocuk Edebiyatı Enstitüsü kurma çalışmalarını devam ettirmektedir.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Haberleşme üyesi ve Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin (İLESAM) üyesi olan Zeki Gürel'in yurt dışında ve yurt içinde yayınlanmış yüzün üstünde makalesi, kitap halinde basılmış eserleri bulunmaktadır.
ESERLERİ
1. Halide Nusret Zorlutuna Hayatı ve Eserleri, Ankara 1988, Turizm Bakanlığı Yayınları: 909, Türk Büyükleri Dizisi: 76.
2. İbrahim Alaettin Gövsa Hayatı ve Eserleri, Ankara 1995, Kültür Bakanlığı Yayınları: 1682, Türk Büyükleri Dizisi: 160.
3. Ömer Seyfettin'in Tarihi Hikayeleri Üzerine Bir Araştırma, İstanbul 1997.
4. Tarihi Hikayeler Eskimeyen Kahramanlar, Hamle Basın Yayın, İstanbul 1997.
5. Cumhuriyet Devri Çocuk Edebiyatı, Çocuk Edebiyatçıları Birliği Yayını, Ankara 1998.
6. Koyun Baba, Ankara 2000, Yörük Türkmen Vakfı Yayınları: 1, Osmanlı'nın kuruluşunun 7000. Yılına Armağan Eserler No: 1
7. I. Çocuk Edebiyatı Sempozyumu (Bildiriler ve Tartışmalar) Hazırlayan: Zeki Gürel, Ankara 1995.
8. I. Türk Dünyası Yazarlar Kurultayı (Bildiriler ve Tartışmalar), Hazırlayan: Zeki Gürel, Ankara 1994.
9. II: Türk Dünyası Yazarlar Kurultayı (Bildiriler), Hazırlayan: Zeki Gürel, Ankara 1998.
10. Kastamonu Eğitim Fakültesi, Hazırlayan: Zeki Gürel, Kastamonu 1995.
11. Poems For Children From 100 Countries, (Yayın Kurulu Başkan Yardımcıısı: Zeki Gürel), Ankara 1998, Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Yayını No: 1.
12. Türk Dünyası Edebiyatçılar Ansiklopedisi Cilt: I, Ankara 2000. (Zeki Gürel, Redaksiyon ve madde yazarı), Atatürk Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Yayını: 214, Kaynak Eserler Dizisi: 1.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.